RadoviNionelaKontaktO Nioneli...
Nionela Pivač se vec 10 godina bavi Tifani tehnikom. Lampe, vitraži, ogledala i ostali ukrasni predmeti se prave od najplemenitijeg stakla, koja uglavnom dolaze iz Amerike, kolevke ovog zanata. Sama boja stakla se dobija ubacivanjem metala i oksida metala u tečnu staklenu smesu, koja se potom duva i razliva u ploče. Više od 130 godina se ne menjaju recepti boja. Svaka tabla je unikatna tj. Ima svoju jedinstvenu teksturu. Najskuplja u vrsti su uvek žuta, narandžasta i crvena stakla jer se dobjaju ubacivanjem zlata u smesu.
Pored skupog stakla potreban je i veliki fizički napor da se uradi jedna lampa. Može da ima od stotinak do 1500 delova. Nekada je potrebno 3 meseca da se napravi na pr.čuveni Laburnum ili Wisteria koja ima samo 25 cm u prečniku. Do finalnog proizvoda svaki komad stakla mora da prodje kroz 7 faza. To su iscrtavanje, sečenje, lomljenje, brušenje, foliranje, lemljenje i patiniranje.
Nema ravnodušnih kada je Tiffany lampa ili vitraž u pitanju. Odmah je jasno da je to ozbiljan ručni rad. Ovi komadi prave prijatnu atmosferu u prostoru, zagreju ga, oplemenjuju i nikada se ne naviknete na njih već vas obraduju uvek kada ih upalite ili kada dnevno svetlo prodje kroz njih. Po stilu i periodu pripadaju art nouveau stilu kao i Galle. Za ovaj prelepi zanat možemo zahvaliti gospodinu Louis Comfort Tiffany, amerikancu francuskog porekla, rodjenog u N.Y. 1848 god. kao najstariji sin u bogatoj draguljarskoj porodici. Na razočarenje svog oca odbija bavljenje porodičnim biznisom i okreće se umetnosti. Studirao je sa mnogim velikim umetnicima svog vremena, a sam je već sa 23 godine postao član americke akademije umetnosti. Očaran vitražima gotskih katedrala u Evropi, želi da lepotu livenog stakla učini dostupnu amerikancima. Velike novčane mogućnosti su mu dozvolile da pozove najbolje duvače iz Venecije i najbolje hemičare iz Londona u N.Y. gde su skupa eksperimentisali. Lično je nadgledao svaki komad stakla koji su duvači razlivali u table. 30 arhitekata je osmišljavalo motive za lampe, vitraže, vaze i ostale ukrasne predmete u Tiffany studiju. Prve lampe su bile na gas. Sa Tomasom Edisonom obilazi sajmove tehnike i dizajnira lično oblik današnje sijalice.
Prvo javno prikazivanje njegovih abažura bilo je 1899. U to vreme su samo najbogatiji mogli sebi da priušte vitraže i druge umetničke komade Tiffany studija.
Danas, u Americi skoro da nema doma bez takozvanog hvatača sunca na ulaznim vratima. Mozemo slobodno reći da se gospodinu Tiffany/ju ispunio san, jer gde god da pogledate susrećete se sa umetničkim predmetima zanata koji je on osmislio i zato ga amerikanci smatraju najvećim umetnikom svih vremena.

Tiffany istorijat